Brânzeturile reprezintă o sursă excelenţă de factori nutritivi cu valoare biologică ridicată, care au avantajul de a fi concentrate într-un volum redus şi de a fi uşor digestibili.

Valoarea nutritivă a brânzeturilor este dată de conţinutul ridicat de substanţe proteice şi grăsimi uşor asimilabile, săruri minerale de calciu, fosfor, magneziu, sodiu şi clor precum şi vitamine.

Din punctul de vedere al conţinutului în grăsimi brânzeturile se pot clasifică astfel:
brânzeturi grase (care conţin peste 40% grăsimi),
brânzeturi semigrase (20%-40% grăsimi),
brânzeturi slabe (sub 20% grăsimi).

Consumul raţional de brânzeturi are un rol benefic asupra organismului, apară şi întăreşte sistemul osos, reduce riscul apariţiei hipertensiunii şi bolilor de inima.

Valori nutritionale:

Sortiment (100 g) Kilocalorii Proteine, g Lipide, g Glucide, g Apa, %
Branza slaba de vaci 97 17 1,2 4 75
Branza grasa de vaci 156 13 9 4,5 70
Branza telemea de vaca 243 17 17,2 1 57
Cascaval 283 25 19 1 50