Viaţă în mediul rural este simplă şi complexă, în acelaşi timp. Oamenii încă urmează reguli stricte ale comportamentului şi păstrează tradiţiile vechi, dar stilul actual de viaţăproduce valori contradictorii chiar şi în cele mai îndepărtate sate. Tărâm locuit în mod armonios de naţionalităţi variate, Bucovina s-a opus celor mai radicale transformări înprivinţa timpului şi a modei şi a păstrat manieră de viaţă de neuitat.

O curte ţărănească ce este caracteristică Bucovinei include în general casă principala, opusă porţii, bucătăria de vara în dreapta, grajdul şi fânarul în stânga, un şopron inferiorîntre casă şi hambar, o fântână şi o cuşcă pentru câine. Când mai multe generaţii locuiesc în interiorul aceleiaşi curţi, părinţii sau bunicii se mută în bucătăria de vara, caredevine o a două locuinţa, cu o singură camera şi un hol.

Un ţăran avea în medie câteva hectare de pământ în marginea satului. Terenul din jurul fermei era folosit pentru necesităţile zilnice, în timp ce produsele obţinute pe pământul maiîndepărtat erau vândute sau schimbate cu altceva, astfel încât se asigure traiul familiei de-a lungul anului. Structura satului diferă, spre exemplu, între un sat din Neamţ, undecasele sunt aliniate de-a lungul drumului principal, cu o livada în spatele casei şi doar un strat de flori în faţă. în Bucovina, fiecare casă are fântână proprie în curte, în timpce în Neamţ o fântână obişnuită se găseşte la marginea drumului.

Costumul popular încă este purtat zilnic de către bătrâni, în timp ce tânăra generaţie poartă în mod regulat haine occidentale. Aceştia din urmă se îmbracă rareori în costumetradiţionale în afară de ocaziile speciale. Costumul bărbatului este format din pantaloni albi (iţari) – lungi, pentru a fi împăturiţi de mai multe ori, fiind o bună protecţieîmpotriva umidităţii, o cămaşă albăcare prezintă în general o broderie geometrică în negru sau maro – şi o vestă (bundiţă) cu pielea albă în afară şi cu blană spre interior. Acestdin urmă obiect de vestimentaţie este decorat cu motive florale sau geometrice şi adaosuri din blană de jder. De asemenea, bărbaţii poartă curele, împletite sau confecţionate dinpiele. Uneori, centură din piele este purtată deasupra celei împletite. Lăţimea curelei depinde de înălţimea la care se află satul – cu cât e mai înalt satul, cu cât centură e mailată. Viitoarea nevasta tăia, cosea şi broda costumul celui care urmă îi fie soţ, în timpul logodnei de un an.

Femeile poartă o vestă asemănătoare, dar decoraţia este mai colorată. Cămaşă femeii este bogat împodobită cu motive florale şi geometrice. în legătură cu acest fapt, s-a spus împodobirea în întregime a cămăşilor bucovinene evocă decoraţia bisericilor descrise. Femeile se mai îmbracă şi cu o fustă dintr-o singură croiala (catrinte), care se leagă de jurîmprejur, deasupra cămăşii lungi până la genunchi, legată cu o lată centură împletită.

Există anumite haine pentru anotimpurile reci, pentru toamna şi iarnă. Sumanul, folosit toamna, este confecţionat dintr-o haina din lână deasă. Cojocul este o haina lungă până lagenunchi, cu blană întoarsă în interior şi pielea în afară, decorat cu flori brodate.

Oamenii din Bucovina nu numai întâmpina străinii, dar de asemenea le oferă acestora un loc de dormit, nu pentru câştiguri financiare, ci pentru sunt ospitalieri, considerând este o onoare deschidă uşa casei lor. Când vine vorba despre mâncare, cele mai bune mâncăruri tradiţionale sunt servite – mămăligă cu brânză proaspătă, smântână, ouă, cârnaţi de porc, sarmale (frunze de vită de vie sau de varză umplute cu orez şi carne), iaurt, ciorbă sau răcituri (carne în aspic). Cea mai mare parte a mâncării este greoaie, iar digestia seface mai uşor cu un pahar de ţuică (coniac de prune). Această e singură băutură alcoolică folosită de obicei şi este adesea consumată din acelaşi pahar de către toţi mesenii.

Locuitorii Bucovinei sunt cunoscuţi crescători de oi şi vaci şi produc un lapte foarte bun, care concureazăîn întreagă regiune a Moldovei – doar cu cei din zona Neamţului. AtâtSuceava, cât şi Neamţ sunt zone deluroase, cu o altitudine între 400 m – 1000 m, cu pajişti frumoase şi iarbă bună.